× NAF
Launch Recite Me assistive technology
NAF, Nutritional Advanced Formulas for horses and ponies
FIVE STAR - GØR FORSKELLEN

Tørre/Skrøbelige Hove

Kate Hore RNutr(Animal). Snr Nutritionist at NAF

Som vi kommer ind i de varmere og tørre dage af sommeren er tørre/skrøbelige hove alt for ofte noget, man ser, og noget hesteejere ofte spørger om. Hovvæggen, som er lavet af proteinet Keratin, er et viskoelastisk materiale, der udviser egenskaber som en fast elastik, der kan bevæges med styrke, men som vender tilbage til den originale form, når presset fjernes, samt egenskaber som en tyktflydende væske, modstandsdygtig overfor flow, men med evnen til at bevæge sig under pres. Denne viskoelasticitet resulterer i en sund hov, som både er fast og robust, men som beholder en vis fleksibilitet. Disse egenskaber er vitale for hovvæggens rolle i beskyttelse af hovkapslen, fremdrift, acceleration, standsning og absorption af rystelser. Det betyder imidlertid, at den fleksible elasticitet i hoven udsættes for pres fra forskellige områder, og at en ubalance i et af disse områder kan resultere i dårlig hovsundhed. Disse områder indebærer ernæring, hestens bygning, trimning/beskæring og miljø. I denne artikel kigger vi på de miljømæssige faktorer, som påvirker hovvæggen.

Vedligehold af det korrekte fugtniveau i hoven og sålen er vitalt, da en tør hovvæg er tilbøjelig til at skrumpe og krakelere, hvilket alt for ofte kan føre til tabte sko, revner og halthed. Naturligt er fugtniveauet i hovens horn lidt højere end i kronranden, omkring 30% fugt, der gradvist ændrer sig til 25-27% i bunden af hoven. Forskning har vist, at hvis hovene får lov til at gro overdrevent, bliver de betydeligt tørrere og har større tilbøjelighed til at revne. Dette er bare én af grundende til at sørge for regelmæssig trimning af både skoede og barfodsheste. Miljøet kan påvirke hovsundheden, hvilket næppe er overraskende, idet den moderne hest og pony er underlagt ændringerne i miljøet lige fra at stå på en våd og sumpet mark hele dagen til at være opstaldet på tørre spåner og arbejde på en bund af sand. Fugtniveauet i sålen og strålen er særligt sensitivt overfor fugtændringer i miljøet, så særlig opmærksomhed bør gives til at vedligeholde et sundt fugtniveau i disse områder. En af risiciene, som følge af et overdrevent vådt miljø, er, at det øger den porøse natur, som hoven og sålen har, og derved tillader uønskede og potentielt skadelige mikroorganismer at blomstre.

De anaerobe (lav oxygen) bakterier, som forårsager sur stråle, er ideelt skabt til de våde og uhygiejniske omstændigheder under hovene, så der skal tages højde for at undgå den slags situationer. Sprækker, revner og sømhuller er andre indgange for bakterierne og kan forværre tilstanden i en hov som er mikrobielt udfordret. Dette er et område, hvor det er vigtigt med den korrekte behandling. Zinksulfat er kendt for dets antimikrobielle egenskaber, og det er tilladt i landbruget til at kontrollere klovbrandbylder, hvilket ligeledes er forårsaget af infektion i sålen skabt af anaerobiske bakterier.

Specielle forholdsregler er nødvendige for at sikre, at en hvilken som helst behandling til problemer med sålen kommer godt ind i midten af strålen og i kløfterne, og ind i alle revner og forlængede sømhuller, hvor mikrobiel vækst kan opformeres. Konklusionen er, at det rigtige valg af behandling kan hjælpe smeden og hesteejeren med at vedligeholde både et essentielt fugtniveau og en god hovhygiejne, og derved reducere risikoen for sprækker og revner forårsaget af tørre/skrøbelige hove.